mancarime intensa simptome paduchi

Păduchii: simptome, tratament și prevenire

Ce sunt păduchii?

Păduchii sunt insecte minuscule numite paraziți care se răspândesc prin contact personal, precum și prin împărțirea mai multor obiecte. Copiii sunt în special susceptibili să aibă şi să răspândească păduchii.

Semne și simptome păduchi

Unii oameni cu păduchi nu realizează din timp că sunt infestați. Cu toate acestea, există mai multe semne că insectele sunt prezente pe scalp. Acestea includ:

 • Senzație de gâdilare pe scalp sau gât.
 • Un scalp cu mâncărime (rezultatul unei reacții alergice). Cel mai frecvent simptom al oricărui tip de păduchi este mâncărimea. Mușcăturile de păduchi provoacă o reacție alergică care provoacă această senzație de mâncărime. Cu toate acestea, este posibil să nu simțiți mâncărime imediat, mai ales dacă este o infestare ușoară.
 • Umflături mici roșii pe scalp, gât și umeri.
 • Dificultăți de somn, care pot duce la iritabilitate.
 • În afară de aceste simptome ale infestării cu păduchi nu este cunoscut faptul că aceştia ar răspândi alte boli. De asemenea, păduchii nu indică o igienă precară.

Tipuri de păduchi

Există mai multe tipuri de păduchi. Toți provin din aceeași familie de paraziți, dar fiecare dintre ei este o specie diferită:

 • Puteți găsi păduchi de cap pe scalp, gât și urechi.
 • Păduchii corpului încep pe îmbrăcăminte sau în pături, dar se mută din acele locații pe pielea oamenilor.

Cum pot fi depistați păduchii?

Printre simptomele date de păduchi se află şi mâncărimea scalpului, dar la fel pot face și alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi mătreața, eczemele sau chiar alergiile la șampon și alte produse pentru păr. Prin urmare, este important să ştiţi cum să verificaţi păduchii.

Mai întâi, udați părul. Acest lucru încetinește păduchii și îi face mai ușor de observat. Folosiți un pieptene cu dinți fini pentru a despărți părul, apoi străluciți o lumină puternică pe scalp. Luaţi un pieptene pentru găsirea păduchilor. Pe lângă aceste simptome păduchi, veți observa insecte mici, maronii, de mărimea semințelor de susan care se mișcă la nivelul scalpului.

Prevenirea păduchilor acasă

Păduchii de cap sunt contagioși. Ar trebui să luați măsuri de precauție pentru a evita răspândirea acestora. Nu împărtășiți lucruri personale, precum perii de păr, agrafe, piepteni și pălării. Spălați în mod regulat hainele și cearșafurile.

Există pași pe care îi puteți lua pentru a preveni răspândirea păduchilor. Dacă prezenați aceste simptome ale prezenței păduchilor, pe lângă tratament, ar trebui să faceţi următoarele lucruri:

 • Spălați-vă hainele, așternuturile și prosoapele cu apă fierbinte.
 • Înmuiați pieptenii și periile în apă fierbinte timp de 5-10 minute.
 • Dacă există articole pe care nu le puteți spăla, sigilați-le într-o pungă de plastic timp de două săptămâni.

Pentru a împiedica copiii să răspândească păduchi:

 • Învățați copiii să evite contactul cap-la-cap în timpul jocului și al altor activități.
 • Învățați copiii să nu împărtășească hainele și alte articole pe care le pun pe cap sau intră în contact cu părul.

Tratament păduchi

Tratamentul ideal este unul care este complet sigur, fără substanțe chimice dăunătoare, disponibil fără prescripție medicală, ușor de utilizat și ieftin. Utilizaţi un șampon împotriva păduchilor de cap și ouălor acestora, care este ușor de folosit. Licener, spre exemplu, omoară păduchii și lindinii doar printr-o singură aplicare. Tratați păduchii de cap rapid, imediat ce diagnosticul a fost stabilit, pentru că aceștia se răspândesc ușor de la o persoană la alta.